Your search results

Saveti za gledanje stanova

Preporuka većine agenata je da kupcima ne treba pokazivati više od tri stana u jednom danu. Gledanje nekretnina traži vreme, pažnju i koncentraciju, zamorno je, pa se mnogi klijenti slažu sa ovim mišljenjem.

Kako da se što bolje organizujete?

Odvojite vreme  koje ćete posvetiti isključivo gledanju stanova. Sve ostale obaveze planirajte u drugim terminima. Idealno bi bilo da to radite po dnevnom svetlu, ne žurite, pažljivo razgledajte svaki stan.

Ako Vam je  mišljenje neke druge osobe  važno, povedite je sa sobom.

Ako je ikako moguće,  ne vodite malu decu,  njima je to dosadna i zamorna aktivnost.

Ukoliko o kupovini  odlučuje neko drugi (na primer roditelj, dete, bračni drug i sl.), ne pokušavajte da tražite stan kakav mu se neće dopasti ili lokaciju koju ne želi. Na taj način trošite vreme i energiju i sebi i svom agentu.

Što se tiče lokacije na koju idete, neka gledanje stana ne bude Vaš prvi susret sa njom. Obiđite delove grada u kojima ćete tražiti stan.  Budite sigurni da biste mogli tu da živite. Procenite udaljenost od posla, vrtića, škole, fakulteta, prevoza, roditelja, prijatelja.. Sagledajte infrastrukturu i prošetajte.

Dok ste u stanu, pokušajte da potpuno  doživite prostor, obratite pažnju na orijentaciju, funkcionalnost, grejanje, stanje podova, zidova, prozora, instalacija kao i na osvetljenost.

Pred vlasnicima,  preskočite komentare  o onome što Vam se ne sviđa jer znate i sami da “o ukusima ne vredi raspravljati”.

Svakako nemojte propustiti da uočite  stanje u kom je sama zgrada. Kakvi su hodnici, stepenište, lift, sandučići za poštu, ulazna vrata, interfon, ima li video-nadzor, parking, da li se iz podruma oseća buđ, kakva je fasada.

I nikad, nikad ne započinjite razgovor o ceni sa vlasnikom. To je posao Vašeg agenta. Ako vlasniku počnete da nabrajate razloge zbog kojih je stan skup, on će nabrajati razloge zbog kojih treba da bude još skuplji (npr. komšija je prodao po vrtoglavoj ceni). Vrtećete se u krug i nećete ništa uraditi. Agenti znaju kako se vode pregovori pri čemu niko nema nameru da umanji Vaš značaj.

Koliko stanova treba da pogledate?

Koliko dugo treba da traje potraga za stanom?

Nema pravila!

Ima kupaca koji tvrde da su pogledali 30 ili 50 stanova i nisu našli odgovarajući, kao i da stan traže mesecima.

Moguće je da se duže vreme na tržištu ne pojavljuje stan kakvog kupac trazi, to se dešava. Zato je dobro imati više opcija za odabir stana jer pored želje, upornosti i zatvorene finansijske konstrukcije, biće vam potrebno i malo sreće.

Ako je kupac realan u zahtevima a agent napravi dobru ponudu (nađite iskusnog agenta po preporuci), nema razloga za iscrpljujućim i beskrajno dugim traženjem odgovarajućeg stana.

Koji je stan pravi?

Sasvim sigurno onaj u kom pomislite da bi u njemu mogli da živite! Zato, budite realni, uporni i sarađuje sa svojim agentom, jer on poznaje tržište i može da Vam uštedi vreme i energiju, kao i da Vas usmeri ka konačnom rešenju.

Jedino tako nećete doći u situaciju da Vam zbog prevelikih zahteva i beskrajnih gledanja, promakne onaj čarobni trenutak u kom kupac najzad prepozna svoj budući dom.

Compare